Het Reiki verhaal begint midden 19e eeuw bij de Japanner Mikao Usui. Zijn leerlingen vragen hem wat de methode van genezen van Jezus en Boeddha was en hij raakt zo geintrigeerd door die vraag dat hij op zoek gaat. Uiteindelijk komt hij in Boeddhistische geschriften een formule tegen maar er staat niet precies uitgeklegd hoe hij het moet toepassen. Na een tijd vasten en meditatie krijgt hij een "ingeving" en weet hij hoe hij met Reiki kan werken. Hij brengt het eerst in de achterbuurten in de praktijk en later opent hij een kliniek voor Reiki. Ook wijdt hij nieuwe meesters in die het weer door kunnen geven aan anderen en zo ontstaat een wereldwijde beweging.

Het woord Reiki komt uit het Japans en bestaat uit twee delen: Rei= universeel en Ki= levenskracht. Het is de universele levenskracht die de heling van mens en dier ondersteunt. 

Het begrip levenskracht is in het westen vrij onbekend terwijl er in het oosten veel mee wordt gewerkt. Het is de vitale kracht die het lichaam in staat stelt te leven, te groeien en te bloeien. Op het moment dat iemand overlijdt verlaat deze ki/levenskracht het lichaam om verder zijn weg in de kosmos te zoeken. Behalve de levenskracht die de mensen, dieren, planten en al wat op aarde leeft hebben kun je ook nog zeggen dat er in de kosmos een vorm van levenskracht aanwezig is. Met de levenskracht die uit de kosmos komt werkt Reiki. Je geeft als het ware de levenskracht vanuit de kosmos door. Je zou deze levenskracht uit de kosmos ook God kunnen noemen of Boeddha of Allah of welke term of religie jij dan ook aanhangt. Maar om het aanvaardbaar te houden voor iedereen ongeacht welk geloof iemand heeft, spreken we van levenskracht. Ook voor iemand die athe´st is kan Reiki zo begrijpelijk gemaakt worden. 

Met Reiki geef je dus nooit je eigen levenskracht weg. Dat zou niet fijn zijn voor jezelf, dat zou betekenen dat jij erg moe wordt na een behandeling. Je bent slechts een doorgeefluik en dat zorgt ervoor dat je ongehinderd de energie kunt geven aan iedereen die er behoefte aan heeft.

Reiki healing of elke andere alternatieve therapie is geen vervanging van de reguliere medische zorg maar het kan aanvullend werken. Bij klachten dien je altijd eerst je huisarts te raadplegen.

Usui